Dieta orkiszowa, Dieta ECO – przepisy

Dieta orkiszowa zawiera przepisy, które są przeznaczone m.in. dla osób zmagających się z podwyższonym cholesterolem, chorobami serca czy problemami z układem pokarmowym. Dania na bazie tego słodko-orzechowego ziarna mogą wypróbować także kobiety spodziewające się dziecka. Również diabetycy znajdą tutaj coś dla siebie. Zobacz przykładowe przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w diecie orkiszowej.

Przepisy, jakie oferuje dieta orkiszowa, są przeznaczone nie tylko dla osób, które chcą zmienić swoją dietę na zdrowszą, lecz także te, które zmusza do tego choroba. Dieta orkiszowa jest wskazana przede wszystkim dla osób, które zmagają się z dysfunkcją układu pokarmowego i schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.  Polecana jest także dla kobiet w ciąży. Orkisz nie jest tuczący, a dodatkowo jest skarbnicą witamin, w związku z tym bez obaw o zdrowie dziecka można sięgać po produkty na jego bazie. Wśród przepisów znajdą coś dla siebie także diabetycy.

 

Każdy z nas marzy o szczupłej sylwetce, pięknie wyglądającej skórze, włosach i paznokciach. W tym celu ciągle zostają opracowywane nowe programy żywieniowe, mające na celu pozbycie się zbędnej tkanki tłuszczowej i poprawę naszego wyglądu. Warto jednak zastanowić się nad taką dietą, która oprócz zewnętrznych korzyści da nam również te wewnętrzne – poprawi nasze zdrowie i samopoczucie. Na szczególną uwagę zasługuje pewna Dieta Eco, która znana jest również jako dieta według świętej Hildegardy, przeznaczona głównie dla osób zmagających się z problemami układu pokarmowego – dieta orkiszowa. Podstawą tej diety są ziarna orkiszu o słodkawo-orzechowym posmaku, przyczyniające się również do wspomagania układu odpornościowego i pracy serca. Orkisz obfituje w błonnik, który usprawnia metabolizm i skutecznie obniża cholesterol, stanowi również źródło kwasów krzemowych odpowiedzialnych za poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci. Program żywieniowy jest idealny także dla ciężarnych i starających się o dziecko kobiet, nie nadaje się jednak dla osób cierpiących na celiakię.

Dieta orkiszowa – przepis na zupę orkiszową

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka (200 g) ziaren orkiszu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/4 kostki (50 g)  masła
  • 2 średnie cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 1-2 łyżki sok cytrynowego
  • 150-200 ml śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki, 1 mały koper włoski
  • przyprawy: sól, biały pieprz, 2 szczypty gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Opłucz orkisz pod bieżącą wodą, odsącz i przełóż do garnka. Następnie zalej ciepłym bulionem warzywnym i odstaw na noc. Następnego dnia rozpuść masło w garnku i zeszklij na nim obraną i posiekaną cebulę. Pozostałe warzywa umyj, obierz i pokrój. Dodaj je do zeszklonej cebuli, podsmaż i wymieszaj. Następnie całość przełóż do głębokiego garnka, zalej bulionem z orkiszem, przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem cytrynowym i posiekanym koprem włoskim. Zupę gotuj na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Na koniec dodaj śmietanę.

 

Dieta orkiszowa – przepis na kotleciki orkiszowe

Składniki (na ok. 8 małych kotletów):

  • pół szklanki płatków orkiszowych
  • pół szklanki pełnoziarnistego grysiku orkiszowego
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • 2-3 średnie młode marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Wsyp płatki orkiszowe i grysik do wody, a następnie gotuj do miękkości. Po ugotowaniu pozostaw do wystudzenia. W międzyczasie zeszklij obraną i pokrojoną cebulę na patelni. Potem zetrzyj marchew na tarce, dodaj do cebuli i podsmażaj ją do momentu, aż będzie miękka. Całość dopraw drobno posiekanym czosnkiem i smaż jeszcze przez ok. 30 sekund. Przestudzony orkisz przecedź przez sito i zmiel w malakserze na gładką masę. Orkisz przełóż do miski, dodaj do niego warzywa z patelni, płatki owsiane, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Z gotowego ciasta uformuj kotleciki i usmaż na patelni.

 

Dieta orkiszowa – przepis na muffinki orkiszowe

Składniki (na ok. 4 muffinki)

  • niecała szklanka (150 g) mąki orkiszowej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 300 ml chudego mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • bakalie: rodzynki, migdały

Diabetycy cukier trzcinowy mogą zastąpić niewielką ilością fruktozy lub stewii. Natomiast osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu zaleca się użyć samych białek zamiast całych jajek.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich mleko, jajka, olej i wyrób dokładnie ciasto. Potem wyłóż nim foremki do babeczek i wstaw je do rozgrzanego do 225 st. C. piekarnika. Muffinki piecz przez 20 minut.